Sledite nam na:

 • Razlike med igro 3na3 in 5na5

  Najbolj popularni športi v svetu se razvijajo hitreje v zadnjih dveh desetletjih kot kdaj koli. Ena izmed skupnih sprememb je krajšanje časa in zmanjševanje tekmovalcev v igri. Temu smo bili priča že pri številnih športnih panogah. Rugby(iz 15:15 v 7:7), nogomet(iz 11:11 v 5:5) in zdaj tudi košarka(iz 5:5 v 3:3). Igra s tem pridobiva na dinamičnosti in tudi lažji gledljivosti. Za razliko od ostalih športov pa se novejša različica igre(3x3) za igralce zelo razlikuje po igri 5 na 5.

  Najbolj osnovne razlike:

  • Zmagovalec je določen na dva načina - odvisno od tega, katera ekipa doseže prva 21 točk ali katera ekipa vodi po 10.ih minutah igre.

  • Točke se štejejo po 1. in po 2.

  • Posest žoge na začetku tekme je določena z metom kovanca

  • Ko ekipa A doseže koš, ekipi B ni treba izvajati žoge iz avta, da začne igrati. Dovolj je da žogo poberejo izpod koša in jo podajo za linijo meta za 2.točki.

  • Žoga 3x3 je manjša(velikost 6) od žoge 5 na 5 (velikost 7) je pa enako težka

  HITREJŠA IGRA: Igra 5 na 5 poteka veliko počasneje, saj je za napad ekipi dovoljenih 24. sekund. Te pa se začnejo šteti, ko igralec izvaja žogo iz avta. Pri igri 3 na 3. Traja napad 12. sekund. Čas pa se šteje od trenutka, ko je nasprotna ekipa dosegla koš. Ker mora ekipa žogo najprej podati izza loka za 2. točki lahko že s tem izgubi 2-3 sekunde napada. Cela tekma pa traja največ 10.minut.

  MOČ JE POMEMBNEJŠA OD VZDRŽLJIVOSTI: Igrišče je dosti bolj odprto in zato je več možnosti za igro 1na1, kjer je hitrost običajno najboljše orožje. Za razliko od igre 5 na 5, kjer se napad običajno pripravi s predhodnimi podajami je v igri 3 na 3 za napad odgovoren vsak posameznik. Prednost si običajno pridobi s kombinacijo moči in hitrosti. Poleg tega pa igra nima tako velikega števila prekinitev, kjer bi se lahko šibkejši košarkarji odpočili od borbe z močnejšimi.

  OBRAMBA: Obrambna strategija v igri 3 na 3 praktično ne obstaja. Vse temelji na obrambi 1 na 1. Prav tako ne pridejo v poštev conske postavitve obramb saj za to ni dovolj časa. Edina obrambna strategija, ki se uporablja je ta, da vsak drži sebi najbližjega napadalca. Morebitne blokade pa obramba prevzema.

  POMEMBNOST INDIVIDUALNIH SPOSOBNOSTI: Zaradi manjšega števila igralcev na igrišču imajo napadalci veliko več prostora za samostojno kreiranje v napadu. Poleg tega pa je tudi več priložnosti za vtekanje, polaganja in mete na koš. Igralci ki znajo koristiti te elemente bodo v igri 3 na3 verjetno uspešni.

  NI TRENERJA: V igri 5 na 5 lahko trener ustavi nasprotnikov nalet z minuto odmora in svetuje svojim igralcem. V igri 3 na 3 trenerji niso dovoljeni ob robu igrišča. Tako morajo igralci sami razvozlati težave s katerimi se soočajo med igro.

  KLJUČI DO USPEHA

  -Fizična priprava

  -sprejemanje odločitev

  -igra pod kontaktom

  -napadalne sposobnosti vsakega igralca

  -agresivna obramba

  Objavljeno

Sledite nam na: