Sledite nam na:

 • Igra na postu-Kevin Sutton

  Kevin Sutton je glavni trener Rhode Island-a ki tekmuje v 1. NCAA ligi. Za seboj ima že več kot dvajset let trenerskih izkušenj. Ugled si je zgradil kot odličen učitelj osnov. Je redni predavatelj Nikeovih akademij(Nike Skills Academy) in akademij pet zvezdic(Five-Star), ki veljata za dva vrhunska ameriška košarkarska tabora. Produciral je dva DVD-ja, "30 vaj za branilce" in " 30 vaj za visoke igralce"(Championship Productions).

  UVOD Sutton: Razvoj igralca in razvoj tehnike je vedno bila moja strast! Blagoslovljen sem, da sem pomagal razviti šest profesionalnih igralcev. Najbolj sem bil zadovoljen ko: 1) Sem košarkarju razvil delovno etiko, ki mu bo pomagala pri košarki in v življenju 2) Učenje igre 3) Sem ustvarjal vaje, ki rešujejo košarkarske probleme 4) Sem se učil kaj košarkarje motivira 5) Sem ustvarjal težke in dobre treninge V tem članku želim z vami deliti te tri cilje: 1) Moja filozofija o razvoju igralca in njegove tehnike 2) Moja filozofija pri načrtovanju vadbe. 3) Moja filozofija o tem, kaj je potrebno da si dober post igralec

  MOJA FILOZOFIJA O RAZVOJU IGRALCA IN NJEGOVE TEHNIKE Po mojem mnenju mora imeti košarkar dobro pripravljen plan dela. Kadar je ta dobro pripravljen, nam tudi pokaže zakaj smo izbrali določene vaje. Progresija iz ene vaje do druge je vitalnega pomena za uspešen trening(npr. pri prvi vaji mečemo z mesta, nato z gibanja in nazadnje iz vodenja). Za prehod iz enega dela treninga v drugega uporabljam kondicijske vaje, proste mete ali pa enostavno premor za vodo. Igralcem to pomaga pri fokusu na novo vajo. Trening mora biti mentalno zahteven. Zajemati mora najrazličnejše vaje, ki zahtevajo da košarkar med vajo razmišlja in razvija svoj košarkarski IQ. Trening mora biti fizično zahteven. Uporaba kondicijskih vaj kot so vodenje v šprintu, sklece, počepi, poskoki s kolebnico v posameznih delih treninga. Morda odvzemi premorov za vodo ali pa dodajanje teh kadar vidimo da se igralci maksimalno trudijo. Trening mora temeljiti na napredku. Velikokrat se zgodi, da igralci enačijo dober trening s številom zadetih metov pri vajah ali slab s številom zgrešenih. Menim da kadar se učimo nekaj novega mora biti fokus na temu, da to čimprej osvojimo. Igralci morajo biti pripravljeni izstopiti iz cone udobja. Poizkusiti morajo pravilno izvesti nalogo in se ne zanašati na doslej že osvojeno znanje oz. tisto ki jim prinaša uspeh. Vajo morajo izvajati v začetku natančno tako kot je ta zastavljena. To bo neznansko izboljšalo njihovo igro. Pozneje pa lahko te naučene poteze nekoliko priredijo tako kot ustrezajo njihovem značaju.

  Trening mora biti tekmovalen. Štejte jim mete, da jim lahko date povratno informacijo. Zastavite ji cilje, ki jih morajo doseči med treningom. Prav vsakemu segmentu dajte cilj. Nagrajujte in kaznujte jih za vsako vajo. Določite vodje vaje in odgovorni naj bodo, da se vaja primerno izvaja. Spodbujajte jih da pohvali in da graja, da svetuje. Rotirajte vodje pri različnih vajah, tako se bodo naučili postati vodje in tudi slediti drugim in jih upoštevati. Našli boste tudi tekmovalne igralce, saj bo njihova tekmovalnost pri vajah s cilji prišla na dan medtem ko se bodo pri vajah brez cilja izgubili. Trening mora biti kreativen, uporabite vse mogoče, stole, stožce, klobučke. Spodbuditi želimo tudi vizualno učenje. Spremenite kote zastavljenih vaj saj bo to spodbudilo domišljijo in kreativnost v igri. Vajam dajte ime. Tako kot na primer trojna nevarnost naj bo tudi »rama ob rami«=Tim Duncan, »gleženj ob gležnju«=Allen Iverson. Vaje poimenujem tudi po igralcih, ki to vajo izvajajo vrhunsko ali pa po tistih, ki jo rabijo še izboljšati. S takim načinom vadbe ne bo noben trening dolgočasen.

  MOJA FILOZOFIJA PRI NAČRTOVANJU VADBE Vadbe načrtujem tako da naslavljajo sledeče elemente. • rokovanje z žogo • vodenje • delo nog • met • podaje • kondicija

  Znotraj teh točk, pa razdelimo trening še po pozicijah. Torej delo nog za visoke igralce ni enako delu nog za branilce. Verjamem da je potrebno vsako vajo, ki jo izvajamo danes ponoviti čez dva ali tri dni da primerno osvojimo vajo. Nato pa vajo spreminjamo in dodajamo nove naloge. Mentalno in fizično vzdržljivost moramo graditi na treningu. Velik del mojih treningov zajemajo vaje, ki potiskajo igralce iz cone udobja in s tem krepimo njihovo samozavest. Razvoj samozavesti in ne samozavesti se začne s tem da učimo igralce spodbujati med treningom. Med dobrimi težkimi treningi boste vedno slišali veliko komunikacije, sploh pozitivne. Med lahkimi pa veliko opazk. Zato poudarjam, da je pomembno da določimo vodjo vaje. Razvijajmo vodstvo in bratstvo.

  MOJA FILOZOFIJA KAJ JE POTREBNO DA SI DOBER POST IGRALEC

  Da si dober post igralec rabiš: a)predanost igri b) želeti si moraš biti post igralec. Biti moraš SVINJA(P.I.G.). Svinja je rada umazana. P- Passion to play in the post(želeti si igrati na postu) I-Intesity to compete-tekmovalnost G-Guts to battle on every play-upati se boriti vsak napad

  Dobro delo nog-omogoča ravnotežje Dobro delo rok-da ujameš vse Dober pregled-vidiš celoten teren, čutiš igralca

  Mislim pa da tudi vsi vrhunski post igralci počnejo pet stvari dobro. So v dobri formi in tečejo v polni hitrosti do prostih metov. So nepopustljivi v skoku. Dobri izvajalci prostih metov. Imajo do podtankosti izpiljeno eno ali dve potezi na postu.

  Trening na postu

  A) Delo nog

  1. Igralec teče do stola, se zaustavlja dvotaktno s pokrčenimi koleni. Uporabi sprednji ali zadnji pivot in križni ali vzdolžni korak za prehod v vodenje in zaključuje z metom ob robu rakete(uporabi maksimalno dva vodenja).

  Za več vaj pa spremljajte našo spetno stran saj bomo v prihajajočem tednu objavili 28. Sutton-ovih vaj za izboljšanje igre na postu.

  Objavljeno v Košarkarske vaje

Sledite nam na: