Sledite nam na:

 • Varno na igrišča/zvin gležnja

  Ob postopnem sproščanju ukrepov zaradi Covid-19 se vse bolj približujemo košarkarski igri. V njo pa prav gotovo ne bi smeli skočiti kar brezglavo. Kljub temu, da ste v tem času gotovo dobro skrbeli za svoje telo in kondicijo s teki ali pohodi. Nekateri med vami ste celo izvajali vaje za moč, to še nikakor ni dovolj za košarkarsko igro. Samo pomislite kdaj ste bili nazadnje toliko časa brez stika s košarkarsko žogo. Verjetno nikoli. Zato bi bilo pametno, da preden se podamo v igro s kontaktom nekaj treningov namenimo samo individualnim košarkarskim vajam in preprečevanju poškodb. Najboljša preventiva je gotovo individualna košarkarska tehnika ob kateri boste znova dobili občutek za žogo in nadzor nad svojim telesom. Prav tako pa je pomembno, da okrepimo mišice katere bodo pri igri najbolj na udaru. Med tri najpogostejše poškodbe pri košarki spadajo zvin gležnja, poškodbe stegenskih mišic in kolkov ter poškodbe kolena. Danes obravnavamo najpogostejšo poškodbo pri košarki, zvin gležnja.

  Do poškodb gležnja pri košarki običajno pride iz dveh razlogov. Zaradi prekomernega treniranja kjer lahko pride, do vnetja ali pa zaradi prevelike sile(na neravni podlagi). V nadaljevanju prilagamo tri vaje kako izboljšati moč in giblivost vašega gležnja.

  1.Vaja: Hoja po prstih in hoja po petah. Izvajamo po 10-14. korakov pri maksimalni napetosti mišic. Torej čim višje po prstih in čim bolj po petah.

  2.Vaja: Poskoki iz ene noge na drugo. Obstajata dva načina izvedbe te vaje. Prvi: izvajamo kratke poskoke vstran iz ene noge na drugo. V omenjenem času želimo izvesti čim več ponovitev(razdalja ne sme biti prekratka). Drugi: izvajamo čim daljše poskoke vstran. Ko skočimo iz ene noge na drugo je pomembno, da pri temu zadržimo ravnotežje. Šele ko imamo popoln nadzor nad telesom začnemo z izvajanjem naslednjega skoka.

  3.Vaja: Počep na eni nogi. Pomembno je da si pri počepu ne pomagamo z rokami. Vajo pa lahko olajšamo tako da noga katero ne treniramo ne iztegnemo pred svojim telesom ampak za njim. Število ponovitev prilagodimo naši zmogljivosti.

  Objavljeno v Telesna priprava

Sledite nam na: