Sledite nam na:

 • Varno na igrišča/poškodba zadnje lože

  Ob postopnem sproščanju ukrepov zaradi Covid-19 se vse bolj približujemo košarkarski igri. V njo pa prav gotovo ne bi smeli skočiti kar brezglavo. Kljub temu, da ste v tem času gotovo dobro skrbeli za svoje telo in kondicijo s teki ali pohodi. Nekateri med vami ste celo izvajali vaje za moč, to še nikakor ni dovolj za košarkarsko igro. Samo pomislite kdaj ste bili nazadnje toliko časa brez stika s košarkarsko žogo. Verjetno nikoli. Zato bi bilo pametno, da preden se podamo v igro s kontaktom nekaj treningov namenimo samo individualnim košarkarskim vajam in preprečevanju poškodb. Najboljša preventiva je gotovo individualna košarkarska tehnika ob kateri boste znova dobili občutek za žogo in nadzor nad svojim telesom. Prav tako pa je pomembno, da okrepimo mišice katere bodo pri igri najbolj na udaru. Med tri najpogostejše poškodbe pri košarki spadajo zvin gležnja, poškodbe stegenskih mišic in kolkov ter poškodbe kolena. Danes govorimo o drugi najpogostejši poškodbi pri košarki, poškodba zadnje lože.

  Poškodba zadnje lože oziroma zadnje stegenske mišice je najpogostejša mišična poškodba v športu. Pri nategu zadnje lože je ena ali več mišic preobremenjenih, kar lahko pripelje do trganja mišice ali popolnega strganja mišice. Najpogosteje se pojavi pri gibanju, ki vsebuje veliko teka, skokov, hitrih zaviranj.

  Pogosti dejavniki za nastanek poškodbe: -slabo se ogrejemo pred vadbo -šibkost mišic -utrujenost -dehidracija -mišično neravnovesje -predhodna poškodba zadnje lože

  V nadaljevanju vam ponujamo tri preproste in učinkovite vaje, ki jih lahko izvajate doma.

  1.Vaja: Uležemo se na tla in pokrčimo kolena. Roke položimo ob telesu ali v obliki črke T. Dvigujemo boke do najvišče točke kolikor to zmoremo. V najvišji točki stisnjemo zadnjične mišice in zadržimo(1-2sek.). Boke nato spustimo v začetni položaj. Izvajamo od 10. do 15. ponovitev. Vajo lahko otežimo tako da stopala postavimo na klop ali blazino(kot na sliki).

  2.Vaja: Noge zataknemo ob klop, kavč ali pa preprosto nekoga prosimo, da nas drži za gležnje. V začetnem položaju stojimo na kolenih in gledamo predse. Roke postavimo pred prsa in nato pa se počasi spuščamo proti tlem. Ko mišice ne zdržijo več se ujamemo na roke in se z njimi potisnemo nazaj v začetni položaj. Vaja je zelo zahtevna zato izvajamo manjše število ponovitev(7-10).

  3.Vaja: Ta vaja je nadgradnja 1.vaje in je nekoliko težja. Izvajamo jo enako kot prvo vajo le da pri tej vaji eno nogo držimo čimvišje v zraku(10. do 15. ponovitev).

  Objavljeno v Telesna priprava

Sledite nam na: