Sledite nam na:

 • Varno na igrišča/poškodba kolena

  Tretja najpogostejša poškodba pri košarki je poškodba kolena. Poškodba kolena je zadnjih nekaj letih z igrišča zadržala kar nekaj NBA zvezdnikov. Derrick Rose, Blake Griffin, Klay Thompson, Zion Williamson, Victor Oladipo in še bi lahko naštevali. Najpogostejši razlog za poškodbo kolena je preutrujenost. Obstaja pa še nekaj drugih dejavnikov, ki poveča možnost nastanka poškodbe.

  KAKO ZMANJŠATI MOŽNOSTI ZA NASTANEK POŠKODBE?

  1.Raztezanje: Izboljšajte mobilnost z raztezanjem. Pri tem se ne osredotočite samo na raztezanje kolena, raztezajte tudi boke in gležnje. V kolikor imamo omejeno gibanje v teh predelih lahko to vpliva tudi na gibljivost in obremenjenost kolena.

  2.Ogrevanje: Pred igro je potrebno ogreti celotni srčno-žilni in pljučni sistem. Z aktivnim dinamičnim raztezanjem se osredotočimo na dvig telesne temperature, pretok krvi in premikanje vseh delov telesa. Pomembno je da ogrevanje zajema tudi tek, tek s spremembo smeri in poskoke.

  3.Ohlajevanje: Po končani fizični aktivnosti ni priporočljivo, da se takoj usedete na klop. To lahko povzroči da se vaša kolena otrdijo ali vnamejo. Vzmite si nekaj časa, rahlo tecite v krogu. V kolikor imate dostop do sobnega kolesa je to še boljša izbira. Pomembno je da postopoma ohladite telo in mišice.

  4.Ne pretiravajte s treningom: S treningam običajno pretiravajo rekreativci, športniki pa običajno vedo kdaj je čas da odnehajo. Ni pa vedno tako. Pomembno je da poslušate svoje telo in svojemu telesu namenite dovolj časa za regeneracijo(predvsem spanca). V kolikor pa že imate težave s kolenom pa je zagotovo priporočljivo, da nekatere tekalne vaje nadomestite s primernimi vajami na fitnes napravah ali pa morda celo z vajami v bazenu.

  V nadaljevanju vam prikazujemo tri preproste vaje, ki jih lahko izvajate doma in občutno pomagajo pri moči kolenskih vezi.

  1.Vaja: Ulezite se tako kot na fotografiji in se uprite na roke. Poiščite si podlago(npr.masažni valj) in nato počasi premikajte prste proti sebi in stran od sebe. Pri tem stiskajte mišice kvadricepsa.

  2.Vaja: Stisnite žogo med kolena in dvigujte boke(vaja je podrobneje opisana v prejšnem članku-varno na igrišča/poškodba stegenjskih mišic). Vajo lahko izvajamo tudi z elastiko, ki si jo zavežemo tik nad koleno. Pri tej vaji pa je pomembno da kolena med vajo držimo stalno v isti širini.

  3.Vaja: Sedenje ob steni. Vajo bi težko bolje opisali kot to počne fotografija. Noge postavite tako da tvorijo pravi kot kolena pa postavite v širino ramen. Celoten hrbet naslonite na steno in stisnite trebušne mišice. Ko končate z vajo se počasi dvignite tako da ste uprti ob steno.

  Objavljeno v Telesna priprava

Sledite nam na: